image

Bezpečně přepravíme Váš motocykl

Česky English Español
Drobečková navigace

Úvod > BLOG > Cestování na motorce: Průvodce pro dobrodruhy v ČR a zahraničí

Cestování na motorce: Průvodce pro dobrodruhy v ČR a zahraničí



Cestování na motorce: Průvodce pro dobrodruhy v ČR a zahraničí

Cestování na motorce je synonymem pro svobodu, dobrodružství, objevování nových míst, odlišných kultur a hlavně pro nezapomenutelné zážitky. Ať už se chystáte navštívit či prozkoumat malebné kouty České republiky nebo se vydáte na cesty do zahraničí, připravili jsme pro Vás komplexní průvodce, který Vám pomůže užít si cestu na maximum.

Základní příprava

Než vyrazíte na cestu, je důležité aby Vaše motorka byla ve vynikajícím technickém stavu. Doporučuje se provést kompletní servisní prohlídku a vzít v potaz délku Vašeho moto výletu a ujeté kilometry, které jsou před Vámi. Když vyrážím v lednu do Mauritánie, Senegalu, Gambie a dál, vždy si preventivně nechám vyměnit ložiska v kolech, ložiska v krku řízení a samozřejmostí jsou nové pneu a brzdové destičky. Před cestou do Sierra Leone si měním i komplet spojku, byť má můj motocykl najeto necelých 40 tis.km a spojka funguje bezvadně. Investice pár stokorun a pocit jistoty je lepší než řešit nějaký trabl hluboko v Africe. Ne, že by tam člověk cokoliv nevyřešil, ale proč jít problémům naproti. Lepší je být připraven, než překvapen. Nezapomeňte také na přezkoušení výbavy. Přilba, moto oblečení, rukavice a obuv. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

Co s sebou

Z vlastní zkušenosti a také ze zkušenosti motorkářů, kteří s MOTOGBOXEM převáží motocykly, vím, že čím častěji a více člověk cestuje na motocyklu, tím potřebuje méně věcí. Není to  o množství zabalených věcí, ale o efektivnosti balení, optimalizaci počtu nutných věcí a také o předpokládané délce pobytu mimo domov. Přesto je téma věcí co s sebou velmi různorodé, stejně jako je pestrý svět cestovatelů v jedné stopě. Kdo má naplánované alpské passa na prodloužený víkend a ví, že bude nocovat v hotelu či apartmánu, určitě nebude potřebovat stan a věci na kempování. Kdo plánuje tříměsíční trip na Magadan jistojistě potřebuje mnohem více věcí, aby jeho cesta byla komfortnější. Osobně si s sebou, mimo běžné věci, které člověk potřebuje, nikdy nezapomenu přibalit těchto pár “drobností” : Hydrovak (zvykl jsem si na něj a pocit  maximálního komfortu na motocyklu během jízdy je k nezaplacení). Je to stejné jako s oblečením na motorku, pokud máte kvalitní věci a kvalitní přilbu tak je i kvalitnější Váš pocit na motorce a tím je Vaše cesta snazší. Dále nikdy nezapomenu na  nabíječky, mini přenosný cestovní reproduktor (zabere minimum místa a posezení večer může často zpestřit), sprej na komáry, jelení lůj, krém na opalování (přes přilbu se můžete snadno dostat do červené barvy ☺️), kvalitní spodní prádlo a termoprádlo, základní nářadí, náhradní duše (nebo sadu na opravu pneu), kompresor, žabky, základní hygienické potřeby, vařič, hrníček  a kafe. Samozřejmě sto lidí, sto chutí. A tak to je i s cestováním na motocyklu.  Pro cesty do zahraničí zvažte lokální rizika a nezapomeňte na pojištění jak motocyklu tak Vaše pojištění. Jako poslední bych zmínil Aplikace a webové stránky pro motocyklisty, mohou nabídnout tipy na nejlepší trasy a místa přátelská k motoristům. Doporučuji aplikaci i-Overlander, jedna u nejlepších co jsem kdy měl.

Cestování v České republice

https://www.youtube.com/watch?v=uyYD0dlTh4o&ab_channel=MotoGBOXČeská republika nabízí řadu malebných tras a historických památek dostupných ze sedla motorky. Od výletů po hradních a zámeckých stezkách, muzeí, vyhlídkových míst, úžasných ubytování, kempů, přes prozkoumávání národních parků, jako je České Švýcarsko, Šumava, Jeseníky, moje milované Krušné hory, až po zážitky v českých tradičních hospůdkách. S těmi tedy docela zamával COVID, ale pořád se jich hodně motorkářsky friendly dá navštívit. V exponované časy, třeba letní měsíce či dny státních svátků, nezapomeňte na včasnou rezervaci, pokud je Vaším cílem turisticky atraktivní oblast.

 

Cestování do zahraničí

cestování na motorce

 

Při plánování cest do zahraničí je klíčové informovat se o aktuálních cestovních omezeních a požadavcích, vč.předpisů týkajících se zdravotních rizik. Osobně doporučuji vše probrat s lidmi co už několikrát ve Vámi plánované destinaci byli. Skutečnost nemusí vždy korespondovat s tím co se třeba dočtete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Jako jedno z klíčových úskalí beru přípravu na různé klimatické podmínky. Neexistuje oblečení, které Vám zajistí komfortní teplotní pocit v rozmezí od nuly (či minus) po 40 stupňová vedra. Existují však komplety vč.spodního prádla, kde se budete schopnostem flexibility při různých teplotách a povětrnostních podmínkách  přibližovat. Za mě Devold, Lindstrands, Modeka, Klim, nabízejí modely, které jsou velmi kvalitní, funkční a uspokojí téměř kohokoliv. Mít s sebou dostatek finančních prostředků v místní měně a platební kartu od VISA a Mastercard není třeba zmiňovat.

 

 

Bezpečnost a etiketa

Na cestách buďte vždy ohleduplní, respektujte místní pravidla  a zvyky. Nosíte-li kameru, fotoaparát či dron a plánujete sdílet vaše zážitky na sociálních sítích, dbejte a pamatujte na soukromí a bezpečnost ostatních. Na motorce jste viditelnější než kdokoliv jiný a můžete sloužit i jako vzor pro ostatní řidiče a motocyklisty.

Cestování na motorce je jedinečný způsob, jak prozkoumat svět, pocítit neomezenou svobodu a zažít dobrodružství. Kdo kdy nesnil o tom projet si Transalpinu, Glossglockner, dojet na motorce k Růžovému jezeru nebo na Magadan a pocítit ten neopakovatelný pocit toho, že Vás nikdo nesvazuje a jen Vy jste pánem svého vnímání. Jen Vy udáváte směr.. to je přeci nádherné. S dobrou přípravou a respektem k bezpečnosti  si můžete užít nezapomenutelné zážitky, ať už se vydáte kamkoliv. Sdílejte své příběhy, učte se z každého dobrodružství a neustále objevuje nové cesty a destinace. Vezměte svoji motorku a vydejte se za horizont !!